16 Eylül 2024
weather
23°
Künye İletişim
Facebook
Son Dakika, Güncel Haberler
ANASAYFA Ekonomi Türkiye İmalat PMI Verileri İSO Tarafından Paylaşıldı

Türkiye İmalat PMI Verileri İSO Tarafından Paylaşıldı

İstanbul Sanayi Odası İSO'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi PMI mayıs ayında 48,4'e düşerek geriledi. Bu sonuçlar ülke imalat sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında önemli bir gösterge niteliğindedir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye İmalat PMI Verileri İSO Tarafından Paylaşıldı

İSO Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketinin Mayıs 2024 dönemi sonuçlarına göre, nisan ayına kıyasla manşet PMI düşüş gösterdi.

PMI Mayıs Ayında 48,4'e Gerileyerek Eşik Değerin Altında Kaldı

Eşik değer olan 50'nin altında ölçülen PMI sonuçlarına göre, Türk imalat sektörü mayıs ayında 48,4'e gerileyerek üst üste ikinci ay eşik değerin altında kaldı.

Enflasyonist Baskılar Mayıs Ayında Yavaşlamaya Devam Etti

Türk imalat sektöründe mayıs ayında enflasyonist baskıların zayıflamaya devam ettiği görüldü. Yeni siparişlerde ve ihracatta yaşanan yavaşlama, üretim ve istihdam düzeylerinde azalmaya neden oldu.

Üretimde Sadece 3 Sektörde Artış Gözlendi

İSO Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, mayıs ayında üretim artışı sadece takip edilen 10 sektörün 3'ünde gerçekleşti. Bu durum, nisan ayına göre bir iyileşmeye işaret etse de sektör genelinde hala zorlu bir faaliyet ortamı olduğunu gösterdi.

Yeni İhracat Siparişlerinde Artış Devam Ediyor

Türkiye'deki imalat sektöründe dış talep tarafında çoğu sektörde yeni ihracat siparişlerinde artış gözlemlendi. 6 sektör, mayıs ayında ihracat siparişlerini yükseltmeyi başardı.

İstihdamda Farklılaşan Trendler Gözlendi

Türk imalat sektöründe istihdamda farklı eğilimler yaşandı. Bazı sektörlerde istihdam artarken, bazılarında azalış gözlendi. Özellikle elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe belirgin bir düşüş kaydedildi.

Maliyet Yönlü Baskılar Genel Olarak Gevşedi

PMI raporuna göre, maliyetlerdeki artış genel olarak yavaşladı. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarındaki artışlar daha sınırlı seviyelerde gerçekleşti.

Yeni Siparişlerde Genel Yavaşlama

Türk imalat sektöründe mayıs ayında genel anlamda yeni siparişlerde yavaşlama görüldü. Bu durum, üretim ve istihdamda da olumsuz etkilere yol açtı.

İmalat Sektöründe İyimserlik İleriye Yönelik Artıyor

İmalat sektöründeki firmalar, enflasyonist baskıların hafiflemesinin ileriye yönelik iyimserlik yarattığını belirtiyor. Fiyat baskılarındaki gerilemenin sektörde toparlanmayı tetikleyebileceği umuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tahvil İhalesi ve Kira Sertifikası Satışı İçin Çift İhale Düzenlenecek

Tahvil İhalesi ve Kira Sertifikası Satışı İçin Çift İhale Düzenlenecek