08 Eylül 2024
weather
25°
Künye İletişim
Facebook
Son Dakika, Güncel Haberler
ANASAYFA Ekonomi 2024 Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı: TÜFE Kararı Değerlendirildi!

2024 Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı: TÜFE Kararı Değerlendirildi!

TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı enflasyon verileri, ev sahipleri, işyeri kiracıları ve vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu. Bu veriler aynı zamanda haziran ayı kira artış oranını da belirleyecek. Yıllık kira sözleşmesi biten işyeri kiracıları, güncel TÜFE'ye göre zam yapacak. Ayrıca, memur ve emekli zammında belirleyici olan 5 aylık enflasyon farkı da açıklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024 Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı: TÜFE Kararı Değerlendirildi!

Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon verileri, ev, işyeri sahipleri ve kirada oturan vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu.

Mayıs Ayı Enflasyon Verileri ve Kira Artış Oranı

Haziran ayı kira artış oranının da belli olacağı mayıs ayı enflasyon verileriyle, yıllık kira sözleşmesi biten işyeri kiracıları güncel TÜFE'ye göre zam artışı yapacak. Öte yandan memur ve emekli zammında belirleyici olan 5 aylık enflasyon farkı da belli olmuş oldu.

Enflasyon Verileri Neler Gösterdi?

Peki, mayıs ayı enflasyon verileri ne oldu?

TÜİK Tarafından Yapılan Açıklama

TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Kira Artış Oranı ve Enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verileri sonrasında, işyeri sahiplerini ve kiracılarını ilgilendiren kira artış oranı da belli olmuş oldu.

Ekonomistlerin Beklentileri ve Enflasyon

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlanmıştı. Buna göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,04 oldu.

Yıllık Enflasyon Oranı

Buna göre; Enflasyon mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37 yükseliş kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 75,45'e yükseldi.

Emekliler ve Memurlar İçin Enflasyon Farkı

Açıklanan mayıs ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emeklilerin yılda 2 kez aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak 5 aylık enflasyon farkı da belli oldu. 5 aylık enflasyon farkı 3 Haziran'da TÜİK tarafından açıklanacak olan mayıs enflasyonu sonrasında belirlenecek.

Tüketici Fiyat Endeksi ve Öngörüler

Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda yüzde 3,18 artış kaydetmişti. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayısta 43,95 oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emekli Maaşlarına Temmuz Zammı: 2024'te Ne Kadar Artacak, Refah Payı Verilecek mi? Enflasyon Farkıyla Belirlenen Zam Oranları Açıklandı

Emekli Maaşlarına Temmuz Zammı: 2024'te Ne Kadar Artacak, Refah Payı Verilecek mi? Enflasyon Farkıyla Belirlenen Zam Oranları Açıklandı